Japán harcművészet és önvédelem gyerekeknek és felnőtteknek, Budapest, Nagykovácsi. Ju jitsu - Chi ryu Aiki jitsu - Judo - Okinawa Kobudo - Iaido - Sport Ju jitsu - Jiu jitsu

A Dojo

A Dojo tanterem

Olyan tanterem, ahol megtanulod saját magadat kívülről is megvizsgálni, ahol a sensei után saját magad legnagyobb kritikusa lehetsz. Megismered a saját testedet, izmaidat, ízületeidet,azok működését, frissen, éppen tartásának módját.

Megtanulod becsülni, tisztelni az életet, ellenfeleid egészségét. Ölés helyett sebesítesz, vérfürdő helyett megfékezel, mert megtanultad, hogy az élet drága, a test sérülékeny, a tudatlan gyűlölet is egyszer elmúlik és csak a pusztaságot hagyja maga után, ha nincs, aki (ami) megfékezni.

A Dojo minden tagja állandóan fejlődik, vagy előre, vagy vissza. Aki dolgozik, az előre halad, aki nem, vagy félvállról veszi a munkát, az vissza.

A Dojo tagjai

A Dojo tagjai nem ellenségek, nem ellenfelek. Azért jönnek le, amiért te is. Tanulni, fejlődni, izzadni, izmosodni, a Japán történelem és harcművészetek ismerőjévé, tudójává válni. Olyat tanulhatsz szisztematikus munkával, ami másnak csak az álmaiban jelenhet meg mint varázslat, misztikum.

Aki lent van, annak köszönettel tartozol, mert a vele való gyakorlással, küzdelemmel válhatsz jobbá, erősebbé, tapasztaltabbá. Az ő tudásuk a Te fejlődésedet segítik a közös gyakorlások alkalmával.

A Dojo tagjai családtagok. Mindenki a másik testvére, melyet a közös cél, a közös izzadás, a közös tréfák, egymás problémáinak közös megoldása tesz egy családdá. Ismeritek a másik gondolatait, érzéseit, vágyait, tehát minden olyan dolgot, amely örökre összefűz minden családot. Ha lehetőséged volna ezeknek az élményeknek a megélésére, de te megelégszel csak a felszín kapargatásával, pár ütés elsajátításával, magadtól veszed el a lehetőséget, hogy jobb, őszintébb emberré válj. Olyan, mintha az egész alma helyett csak a héját ennéd meg.

A Dojo lelke

A sensei a Dojo lelke, az Ősök tudásának a letéteményese. A Dojo tagjainak a tanításában a senseinek kell a legképzettebbnek lenni. A Dojon belül nem dicsősége, hanem felelőssége van. Ismernie kell minden tanítványát, mert Ők a kezébe teszik a testi és lelki fejlődésüket. Tudnia kell, hogy mikor, kinek és mit tanít, kit tesz alkalmassá a testi és lelki felkészültsége egy adott anyag elsajátítására és annak megfelelő helyen való kezelésére. A jó sensei jobban ismer, mint Te saját magadat, hát sohase kételkedj benne.

A sensei cím semmit sem ér tényleges tudás nélkül, vagy tanítás helyett a hatalmaskodás megöli a Budo-t. A sensei cím nem jár automatikus tisztelettel. Az vagy kialakul magától, vagy a sensei még nem elég felkészült feladata ellátására, a tanításra. Van, aki egész életében áhítja, de sohasem éri el. A sensei a Dojo tagjaival együtt tanul, dolgozik, fejlődik, ellenkező esetben visszafejlődik, felejt és a mestere által rá szánt évek hiábavalók voltak.

Családtaggá válni

Családtaggá válni csak egy döntés kérdése. A sensei minden új tagot örömmel fogad, mert minden új családtag egy új rügy a családfán. És hogy a rügy kihajt e, azt csak a rügy életrevalósága fogja eldönteni.

Családtagnak maradni

Ez a legnehezebb feladata minden családtagnak és mindig is az volt. A középkorban a szamurájok az életüket adták és ez jelentette a legnagyobb tisztességet számukra. Manapság a Dojonak vannak írott és íratlan szabályai, amit be kell tartani, hogy mindenki úgy mehessen oda, mintha otthon lenne és azt a biztonságot is jelentse tagjainak. A Dojo egy sziget az élet tengerében, melyhez a családtagok hozzátesznek, és azzal növelik területét, és amelyből a külvilág “tengere” mindig elvesz, elmos egy darabot. Minden családtag elvesztése a sziget egy darabját szakítja ki és minden új családtag befogadása új területeket jelent.

A Dojo megőrizhető a maga teljességében, ha tagjai komolyan gondolják, hogy a tagjai és még komolyabban veszik a feladataikat, kötelezettségeiket. Részt venni a Dojo életében. Mindenben. Akkor, amikorra meg van beszélve, ami meg van beszélve, ha ötlete van felvetni, ha lehetősége van tenni a Dojo-ért, élni vele. Ott lenni, amikor a sensei kéri, hogy a sensei és a Dojo is ott lehessen, amikor neked szükséged van rá.

Ha az itt leírtakat képes vagy betartani akkor tudható, hogy fogunk még évek múlva is találkozni és nem csak a Dojoban, mert méltán vagy jogosult a családtag címre. És ki ne tudná, hogy az ember a családtagjainak az élet minden területén segít!

forrás: Shihan Ziegler Csaba

2013

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...