Japán harcművészet és önvédelem gyerekeknek és felnőtteknek, Budapest, Nagykovácsi. Ju jitsu - Chi ryu Aiki jitsu - Judo - Okinawa Kobudo - Iaido - Sport Ju jitsu - Jiu jitsu

Okinawa Kobudo története – Matayoshi Család

Okinawa Kobudo története – Matayoshi Család

Az alapító Matayoshi család

A Matayoshi család tagjai 1879-ig a Shizoku (nemesi ág) osztályhoz tartoztak. Egyikük Okinawa különböző agrártermékeinek (pl. cukornád) a termesztéséről vált ismerttén Shinko Matayoshi (1888 -1947)

Matayoshi Shinko, a Shizoku család nemesi ágának egyike, Kainohana (Naha) Matayoshi Shinchin harmadik fiaként született. Már gyermekkorában elkezdte tanulni az okinawai fegyverek használatát: a bo-t, az eku-t, a kama-t és a Sai-t. Tanára Agena Shokuho volt Gushikawából. Később továbbképezte magát a tonfa és a nunchaku művészetében.

Az évszázad kezdetén (1911) átutazott Észak-Japánba, majd Kínába, hogy harcművészeti tudását elmélyítse. Mandzsúriában hegyi banditák csoportjába került, ahol a lovaglás, lasszódobás, shurikenjutsu és az íjászat elsajátítását segítette.

1915-ben visszatért Japánba és bemutatta harcművészetét Funakoshi Gichin-nel Tokióban, később bemutatókat tartott kortársaival (Go Kenki, Mabuni Kenwa, Funakoshi Gichin és Motobu Choki) Osakában, Tokióban és Kyotoban.

De valami újra Kínába vonzotta. Sanghaiba utazott, ahol tagja lett az ismert Jing Wu Szervezetnek a japán Seibukanban. Sanghaiban megtanulta a Timbe, a Surujin, a Nuntibo művészetét, a Fukien Shaolin-quan stílust, ismertebb nevén Kingai-noon (Hakutsuru-ken). Ott elsajátította a kínai gyógynövény-orvoslást és az akupunktúrát is.

1935-ben visszatért Okinawára és elkezdte több okinawai mesterrel együtt a magával hozott technikák részletes tanulmányozását és rendszerezését. A sokoldalú forrásokon, Matayoshi Shinko tapasztalatain keresztül az Okinawai Kobudo sok új felismeréssel és tudásanyaggal gazdagodott.

Shinpo Matayoshi (1921 – 1997)

Shinpo Matayoshi, Shinko legidősebb fia. Napjainkban is a kobudo legnagyobb szakértőjeként tartják számon. Családjában néhány technikát legalább 400 éven át az apák a fiaiknak adtak tovább.

1921 decemberében egy nemesi és jómódú család sarjaként Okinawában született. Apja irányítása alatt kezdte a különböző harcművészeti stílusok gyakorlását. Abban az időben Shinko Matayoshi három különböző dojoban tanított Kadena, Chatan és Naha helységekben. Életének első négy évében Shinpo a Nahai dojot látogatta, ahol apja tanítványait edzés közben láthatta. Hétéves korára tökéletesen tudott már öt formagyakorlatot. 1928-ban Chotoku Kyan (Shuri-Te, Tomari-Te) mester karatebemutatója után Go-Genki mester tanított, egy Japánban meghonosított kínai, fukieni Gru-Bianca stílusban (1938). Ezután a Goju stílust tanulta Seku Higa mester keze alatt, a Chojun-Myagi stílus alapítójának legidősebb tanítványától.

1957-től 1959-ig Kawasaki városában tanított. 1960-tól Kobudot tanított Higa mester dojojában. Kedvelt tanítványai közül néhánynak megtanította a Kingai-Ryu technikáit is. Ezen ág oktatását 1970-ig találhatjuk meg a régi anyagokban, a katán keresztül a használatig, fokozatok és övek nélkül.

1970-ben alapította Shinpo a Kobudo Szövetséget (Ryukyu Kobudo Renmei), ami ortodox oktatási módján keresztül a tanuló testére és szellemére kiterjedő, a kibontakozás létező erkölcsi értékeit középpontba helyezi. Így lett az autentikus Kobudo útján Okinawán és Japánon át végül az egész világon elismert.

1972-ben iskoláját a japán kormány az általa adományozott új névvel: Zen Okinawa Kobudo Renmei tüntette ki, mint egyetlen okinawai és egyedüli Kobudo-mester Okinawából csatlakozott a Dai Nippon Budokukai-hoz, a Japán Harcművész Mesterek Szövetségéhez, ahol az elnök alapítása óta a császári család egy tagja volt.

1987-ben adományozta neki Ő császári Felsége Higahi Fujimi Jigo, a Dai Nippon Budokukai elnöke a 10. dan Hanshi fokozatot.

Nem sokkal halála előtt 1997 szeptemberében saját dojojában, Nahában tanított (Kodokan-t) naponta gyakorolta a Kobudo-t és sűrűn ment külföldi körutakra a Dai Nippon Budokukai szervezet megbízottjaként a harcművészeteket terjeszteni világszerte.

Mesterünk, Hanshi Johnny Bernaschewice Shinpo Matayoshi személyes tanítványaként az eredeti Matayoshi stílust őrzi munkája során, így alkalmunk nyílik ezt gyakorolni és tanítani edzéseinken.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...