Jiu jitsu, Judo, Aiki jitsu, Okinawa Kobudo, Iaido

Egyesületünk, a Budapesti Budo és Mozgásművészeti Egyesület több, mint 10 éve alakult. Tagjaink között van, aki több, mint 30 éve gyakorolja a harcművészeteket, küzdősportokat. Célunk, hogy a Japán harcművészeteket népszerűsítsük, ezek között kiemelten a Judo, Ju jitsu (jiu jitsu), a Chi ryu Aiki jitsu, az Okinawa Kobudo és az Iaido stílusokat. Az utóbbi időben egyre erőteljesebb szerep jut a Jiu Jitsu International Federtion (JJIF) rendszerében történő versenyzésnek, a Sport ju jitsunak is a hagyományos önvédelmi jiu jitsu, a judo és az okinawa kobudo mellett.

Judo

Minden harcművészeti stílusunkat erőteljes judo alapokkal gyakoroljuk, különös tekintettel a Judo földharc és a Judo dobástechnikai tudásra, illetve ezek küzdelmi alkalmazására. Gyerekek számára az oktatást 5 éves kortól kezdjük kizárólag a Judo esés, Judo földharc később a Judo dobástechnikai alapokkal. A később lehetőségük van a jiu jitsu alapok elsajátítására.

Judo edzések, Budapest., II. kerület

Judo erdések, Nagykovácsi

Ju jitsu (jiu jitsu)

A gyerekek már a kezdetektől a ju jitsu (jiu jitsu) küzdelmekre készülnek, melyhez nélkülözhetetlen a Judo dobás és Judo földharc technikák elsajátítása és a Judo anyagok küzdelmi körülmények közötti alkalmazása. 8-10 éves kor körül kezdjük az ütés-rúgás küzdelmi technikák elsajátítását, majd a jiu jitsu technikai anyagait oktatjuk. A Judo és a Jiu jitsu stílusoknak az egysége alkotja a JJIF versenyrendszerben való indulás feltételét.
Az idei évben a tanítványaink közül többen is a Magyar nemzeti ju jitsu válogatott tagjai lettek, így hazánkat képviselik Világbajnokságon és Európa-bajnokságon. Tagjaink választhatnak a tradicionális önvédelmi oktatás és a Ju jitsu versenyzés között.

A felnőttek részére oktatott Jiu jitsu anyagok nem annyira verseny, mint inkább önvédelem központúak. A pusztakezes és fegyveres önvédelmi jiu jitsu technikák elsajátítása mellett jelentős szerepet kap azok alkalmazása, ezért sok küzdelemmel igyekszünk elmélyíteni tanítványaink tudását. Természetesen a felnőttek oktatásánál is fontos szerephez jut a Judo teljes oktatási-rendszere is, így sok judo dobástechnikát és judo földharctechnikát tanulunk.
Az jitsu oktatást vezető mesterünk, Shihan Ziegler Csaba irányítja, valamint jónéhány magas fokozatú mester és sempai segíti.

Ju jitsu edzések, Budapest., II. kerület

Ju jitsu erdések, Budapest, XI. kerület

Ju jitsu erdések, Nagykovácsi

Versenyzés

Mint fent olvasható, a JJIF szabályai szerint lehet egyesületünk keretein belül Ju jitsu stílusban versenyezni. Ez, a hazánkban most bevezetett versenyrendszer az egyik legváltozatosabb, a stílust nem gyakorlók számára is rendkívül izgalmas verseny élményt tesz lehetővé úgy, hogy közben vigyáz a versenyzők testi épségére, ezért gyerekek számára is lehetőséget biztosít a biztonságos versenyzésre úgy, hogy meg tudják mutatni tudásukat külön az jiu jitsu ütés-rúgás, a Judo dobástechnikai és a földharc küzdelmekben is. Serdülő csoportjaink edzésein lehetőség van felkészülni ebben a szabályrendszerben az eredményes versenyzésre.

Versenyzők edzései, Budapest., II. kerület

Versenyzők edzései, Nagykovácsi

Fiatalok önvédelmi tudása

A tizenévesek önvédelmi képzése, jiu jitsu tudása egyre fontosabb szerephez jut, ahogy a fiatalok mind később érkeznek haza és egyre több időt töltenek szórakozással esténként. Erről olvashat bővebben ide kattintva.

Nők, Lányok önvédelme

Az utcai támadások, zaklatások alkalmával a lányok és nők fokozott veszélyben vannak. Ezért kiemelten fontos önvédelmet tanulni. Erre rendkívül alkalmas a Ju jitsu technikai kínálata. Erről olvashat bővebben ide kattintva.

Chi ryu Aiki jitsu

Ezt a gyönyörű stílust, mely magában foglal a fent leírt ju jitsu (jiu jitsu), judo anyagon kívül jónéhány elvezetést, rengeteg ízület feszítést, a japán szamuráj kard (Katana) használatát is. Ezeket az anyagokat egy sokkal szertartásosabb formában gyakoroljuk, mivel egy tradicionális stílusról van szó.
A stílus nemzetközi alapítója és vezető mestere Shihan Johnny Bernaschewice, magyarországi vezető mestere, aki nemzetközi instruktori fokozattal rendelkezik, Shihan Ziegler Csaba.

Chi ryu Aiki jitsu edzések, Budapest., II. kerület

Chi ryu Aiki jitsu edzések, Nagykovácsi


Okinawa Kobudo, Matayoshi Kobudo

Az Okinawa Kobudo egy eredeti okinawai fegyverek használatát tanító stílus. Ama ritka stílusok egyike, amit még napjainkban is Okinawa Szigetéről írányítanak, az ottani rendszer szerint lehet tanulni a technikákat. Az alkalmazott fegyverek: a Bo, Sai, Tonfa, Nunchaku, Kue, Eku, és még jónéhány fegyver, mely a középkori japán élet szerves részét alkotta. Az okinawai kobudo fegyvereinek használata egyéni formagyakorlatok, és páros küzdelmet felelevenítő gyakorlatokon keresztül sajátítható el tanítványaink számára.

Okinawa Kobudo edzések, Budapest, Nagykovácsi

Iaido

A tradicionális szamuráj kardhasználat és kardvívás elsajátítása edzéseink legfontosabb témája. Magas szintű anyagainkat Shihan Johnny Bernaschewice (8. dan) oktatása alapján Shihan Ziegler Csaba (6. dan) tanítja. Az edzések a szamuráj etikettet, a járástechnikán keresztül a kardrántás módszerein keresztül a magasabb szintű kombinációkat, majd a párral együtt végzett kard-kard elleni gyakorlatokat is tartalmaz. Így az iaidon kívül a batto-jitsu, ken-jitsu technikáit is tanuljuk. Edzéseinken szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Iaido edzések, Budapest, Nagykovácsi