szerda 15 január 2014

Harcművészet mindenkinek!

Posted on szerda 15 január 2014 - 12:51:53  by shogun   Nyomtatóbarát változat 

Ebben a cikkben arra keresünk választ, hogy mennyi idősen lehet elkezdeni a gyakorlást, hány éves korig ajánlott és kiknek ajánlott a harcművészet?Előre szeretném leszögezni, hogy én kizárólag a nálunk oktatott stílusok ( Chi ryu Aiki-jitsu, ju jitsu, judo, Okinawa Kobudo, iaido) esetében tudok a saját tapasztalataim alapján támpontot adni a harcművészetet gyakorolni vágyóknak.Hitem szerint gyerekkorban a legjobb olyan harcművészeti ágat választani, amely kis sérülési kockázat mellett magas fejlődési lehetőséget képes biztosítani egy gyermek számára.


Erre leginkább a judo alkalmas. Hogy ez nem csak az én elképzelésem,
abból is látszik, hogy a judo stílus oktatása Japánban kötelező 14 éves korig mindenki számára. A judo segítségével eredményesen fejleszthető a koordináció, az erőnlét, az állóképesség, a fegyelem, összpontosító képesség. Ötéves kortól ajánlom az edzések elkezdését. Természetesen ez csak egy irányadó életkor, mert minden gyermek egyéni ütemben fejlődik, így lehet, hogy valaki 3,5 – 4 évesen teljesen érett a judo gyakorlására, míg a másik gyermek csak 6 évesen tudja végrehajtani ugyanazt a feladatot. Ezt próbaedzésekkel lehet felmérni.A megfelelő alaptudás megszerzése után a judo stílust tanuló gyerekek elkezdenek a harcművészet többi ágával is foglalkozni. Az alap önvédelem a ju jitsu gyakorlásával folytatódhat, mely megtanít mindenkit a ju jitsu stílusra jellemző mozgások alapjaira, mely lehetővé teszi a hatásos önvédelem elsajátítását és belépő a harcművészet alaposabb tudásának elsajátításához is. Ezt mindenképpen ajánlom mindenkinek, mivel egy bizonyos szintű önvédelmi tudás elsajátítása mindenki számára nélkülözhetetlen a mai világban.A harcművészetek legfelső szintjének tanulmányozása azoknak ajánlott, akik a ju jitsu alapok mellett szeretnének mélyebb tudással rendelkezni a szamuráj életstílusról, a szamuráj és paraszti fegyverek használatáról, a magasabb szintű ízületfeszítéssel végrehajtott technikákról is. Ezek a stílusok a Chi ryu Aiki-jitsu, az Okinawa Kobudo és az Iaido.Ha valaki érzi magában a vágyat a fejlődésre, akkor nem szabad ezeknél a stílusoknál alacsonyabb szintre tenni a mércét.


Hogy hány éves korig lehet ezeket gyakorolni?A válasz egyszerű: Amíg mozdulni tudunk.

Bár a válasz egyszerű, de a magyarázat nem annyira. Ugyanis az eltérő életkorokban eltérő céljai vannak az edzésnek.

Nyilván, ha valakinek a csontjai elkezdtek meszesedni, akkor kerülni kell pl. a dobástechnikai küzdelmeket.

Fiatalabb korban a cél a hatásos önvédelmen kívül annak küzdelemben történő gyakorlása, a rugalmasság megszerzése, az esztétikus test megformálása mellett a technikai tudás megszerzése is képben van. Erre kitűnőek a nálunk gyakorolható stílusok, a Chi ryu Aiki-jitsu, a ju jitsu, az Okinawa Kobudo.Idősebb korban a küzdelmekről a hangsúly egyre inkább áttevődik a rugalmasság megőrzése és a technikai tudás fejlesztése felé. Ez természetes és mindenképpen elismerésre méltó, ha valaki idősebb korban kezd bele ilyen
tanulmányokba.Igen, szinte hallom a kérdést, ami megfogalmazódik a fejekben. Akkor most hány éves korig ajánlott elkezdeni?A válaszom, hogy érdemes minél előbb elkezdeni és minél tovább gyakorolni. Ha valaki idősebb korban akarja elkezdeni, akkor a megfelelő edzésmetodika betartása mellett, akár 60 éves kor fölött is elkezdhető például a fegyverek használatának gyakorlása.


Kinek való a harcművészet?


Ez nagyon fontos kérdés. Ha a Chi ryu Aiki-jitsu stílusról beszélünk, akkor a választom, hogy mindenkinek.

Nem számít, hogy valaki férfi vagy nő, nagyra nőtt, vagy vékony testalkatú. A lényeg, hogy a gyakorlások alatt, kellő mesteri utasítások mellett építsen ki magának egy, az egyéniségének leginkább megfelelő küzdőstílust. Ez szerencsére lehetséges, mivel a Chi ryu Aiki-jitsu stílus akkora hatalmas rendszerrel rendelkezik, ami mindenki számára képes ezt a lehetőséget megadni.Várunk mindenkit edzéseinken!!Írta: sensei Ziegler Csaba

Hírkategóriák